CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, August 26, 2009

Mushroom Sauce

I amlost running out of ideaa. hehe but i try my best to update my blog with lots of different resipi.. emm hehe well good luck..

Mushroom Sauce

Bahan-bahan:
¼ pound butter
1 pound cendawan butang fresh [dibersihkan dan dihiris]
1 cawan daun bawang [dihiris halus]
2 sudu besar bawang putih [di cincang]
2 sudu besar pes tomato
1½ cawan stok daging lembu
1 cawan tomato puree
½ sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Cara-cara penyediaan:
1. Panaskan periuk dan cairkan mentega dan masukkan cendawan.
2. Masak sehingga cendawan lembut.
3. Masukkan bahan-bahan yang lain dan masak atas api yang sederhana selama 1 jam.
4. Sos sedia untuk dihidangkan.

Tuesday, August 25, 2009

Nasi kerabu goreng

Salam n Morning peeps.. hehe hari ani i wana share resipi masakan nasi.. hehehe okey check this out..


Bahan-bahan
1 kg nasi putih sejuk

2 biji bawang besar (potong dadu)

5 ulas bawang merah (mayang)



Sayur-sayuran/Ulaman (dimayang)

Beberapa helai daun limau purut

3 batang serai

2 batang bunga kantan

10 biji cili api (kalau nak pedas tambahkan jumlahnya)

Beberapa batang kacang panjang

Beberapa batang kacang botol



Lauk-lauknya

2 biji telur

Udang basah (terpulang seberapa banyak) – dibuang kulit

Ayam – dipotong kecil2

Sotong – dipotong kecil2



Perasa

Sedikit garam dan lada hitam

Sedikit oyster sauce



Cara-cara

1. Mula-mula panaskan sedikit minyak dan buatkan scramble egg dulu. Keluarkan.

2. Panaskan sedikit lagi minyak. Tumiskan bawang besar dan bawang merah.

3. Masukkan lauk-lauk (ayam, udang dan sotong).

4. Bila dah masak boleh lah masukkan nasi putih. Masukkan ulam-ulaman. Perasakan dengan sedikit oyster sauce serta garam dan lada hitam (kalau suka).

5. Last sekali masukkan scramble egg yang dah dibuat sebelum ini. Goreng lagi dan sesuaikan rasa.

6. Siappppp… boleh ngap…

Monday, August 24, 2009

Yong Tau Foo

Okie..resipi hari ani mimie kan share about Yong Tau Foo.. heheh havent tried this resipi yet, but insyallah nyaman n menyelerakan..hehe okie, lau dah cuba atu, jan lupa aku aa.. k bai..

Yong Tau Foo



Sos Manis (kuah warna hitam)

Bahan-bahan
200 g taucu hitam (dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat (saya guna kicap pekat manis cap kipas udang)
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
gula secukup rasa (saya guna 1 senduk nasi gula putih & 2 ketul gula melaka)

Cara-cara Membuatnya

1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Masukkan air, kacau seketika & bairkan mendidih
3. Masukkan kicap & kacau lagi.
4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi.

Sos Pedas (kuah warna merah)

Bahan-bahan
20 biji cili merah (dibuang biji & dikisar)
1 cawan air
2 sudu makan bijan
2 sudu makan kacang tanah (digoreng tanpa minyak & ditumbuk)
1 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
garam, gula & cuka secukup rasa
2 sudu makan sos plum

Cara-cara Membuatnya

1. Masak air hingga mendidih.
2. Masukkan cili, kacau sekejap & biar hingga cili masak.
3. Masukkan cuka, sos plum, garam & gula secukup rasa.
4. Masukkan campuran tepung jagung.
5. Akhir sekali, tabur bijan & kacang tanah ke dalam sos.

Sup yong tau foo

Bahan-bahan
2 cawan air
1 kiub ayam maggi
Bebola/fishcake (lauk-pauk yong tau foo)
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara Membuatnya

1. Didihkan air.
2. Masukkan kiub ayam maggi & kacau hingga larut.
3. Masukkan bebola/fishcake & masak hingga timbul.
4. Keluarkan bebola/fishcake.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.

Sunday, August 23, 2009

Fried tom yam noodle..


Fried Tom Yam Noodle



Sumber : Mas



Bahan A

1 paket vietnamese rice noodle atau apa2 noodle-rebus macam spaghetti

udang

ayam

daging atau apa2

air skit

tauge



Bahan B dikisar

6 bawang merah

6 bawang putih

2 serai

2 bunga kantan

1 cawan udang kering-rendam



Bahan C

1 bawang besar-mayang

cili padi hiris- ikutlah nak pedas mana

dalam 5 Tb tomyam paste

garam

gula

kicap pekat

pepper

air perahan limau kasturi skit



Cara Membuatnya

1. Tumis blended B. Masukkan udang, ayam, daging atau apa2 yang nak dimasukkan.

2. Masukkan pula bahan C. cukupkan rasa.

3. Masukkan noodle, gaul rata, kalau kering, tambah air skit.

4. Akhir sekali masukkan tauge dan tutup api.

5. Boleh ditabur telur dadar, daun sop dan cili merah hiris di atas.

6. Sedia untuk dingap...

Lasagna

Okeii..Resipi hari ani mimie kan share is Lasagna... emm need to try later..mcm nyaman jua usulnya.. heheh have a try n good luck alozz... tata

Lasagna

Bahan

1 bungkus (225 gr) Kulit Lasagna kering, siap beli

1 sdm Margarine

½ sdt garam

Air secukupnya , untuk merebus

(Kalau dapat beli lasagna instant lagi senang tak payah nak merebus)



Sos Daging

2 sdm Margarine

2 biji Bawang Putih, cincang halus

1 biji Bawang Bombay, cincang halus

500 gr Daging cincang

250 gr Tomato, kupas, parut

300 gr Sos Tomato dalam botolan

100 cc Air

3 blok kiub maggi lembu

1 sdt Oregano bubuk, ½ sdt Garam, ½ sdm Gula pasir



Sos Putih

50 gr Margarine

50 gr Tepung gandum

400 cc Susu Cair Evaporated

100 cc Air

125 gr Keju Cheddar parut

1 blok kiub maggi lembu

¼ sdt serbuk lada putih

¼ sdt serbuk buah pala



Cara membuat

Panaskan air hingga mendidih, tambahkan margarine dan garam,rebus kulit lasagna kering hingga masak. Angkat. Toskan.



Sos Daging

1. Panaskan margarine, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga masak.

2. Tambahkan tomato parut dan sos tomato dan air. Bubuhi daging lembu MAGGI kiub, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih dan mengental.



Sos Putih

1. Panaskan margarine, masukkan tepong, kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, MAGGI® kiub, serbok lada putih serbok pala.

2. Masak hingga mendidih dan mengental.



Penyediaan

1. Siapkan pinggan tahan panas yang sudah disapu margarin, susun kulit lasagna pada dasar pinggan.

2. Ratakan ½ bagian sos daging diatasnya dan ½ bagian sos keju. Susun kembali kulit lasagna diatasnya.

3. Kerjakan satu lapis lagi dengan sisa sos daging dan sos keju.

4. Taburi atasnya dengan campuran keju cheddar dan keju mozarella parut diatasnya.

5. Panggang dengan panas oven 180°C hingga kuning kecoklatan (± 40 menit).

6. Angkat. Sajikan panas.

Mee Kuah Pedas

Menu hari ani, pasal mee..i really love to eat Mee..nyaman bah..ehehe i've tried this resipi kemarin masa kan sungkai atu..fuhhh bessttt gilerr... heheh have a try.. but remember not to put too much water.. and lau bleh ubinya atu banyakkan sikit lau mau kuahnya pelikat..heheh selamat mencuba..

Mee Kuah Pedas



BAHAN (A) :-

3 camB minyak masak
1 liter (lebih-kurang 4 cawan) air
1 kg mee kuning (dicelur & ditoskan)
150 gm keledek (direbus & dilecek/dikisar halus. kalau guna keledek oren, lebih sedap lagi)
125 ml sos tomato
100 gm kacang tanah (disangai & dikisar)
garam & gula secukup rasa

BAHAN (B) :-

2 camB ketumbar
1 camB jintan manis
1 camB jintan putih
3 camB udang kering
40 gm ikan bilis

BAHAN (C) :-

1 labu bawang besar
4 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 tangkai bunga kantan
3 camB tauchu
1 cm belacan

BAHAN (D) - hiasan :-

4 biji limau kasturi (dibelah 2)
3 tangkai daun bawang (dimayang)
5 tangkai daun sup (dimayang)
2 biji tomato (dibelah 6 atau 8)
4 butir telur (direbus & dibelah 4)

CARA-CARA :-

1. Sangai bahan (B) dan kisar halus. Ketepikan.
2. Kisar halus bahan (C) dan ketepikan.
3. Panaskan minyak, tumis bahan (C) hingga wangi.
4. Masukkan bahan (B) dan kacau hingga terbit/pecah minyak.
5. Masukkan air, keledek lecek dan sos tomato. (NOTA : kekadang keledek
tu akan bergumpal, so, kuah kena dikacau sehingga keledek tak bergumpal lagi)
6. Setelah kuah pekat, masukkan kacang tanah, garam dan gula. Masak hingga mendidih, kemudian tutup api.
7. Siap untuk dihidang panas-panas bersama mee kuning dan bahan (D).

Saturday, August 22, 2009

Sharing resipi masakan..

Hemm tym2 puasa ani tani selalu blurr kan masak apa untuk sungkai.. terutama sekali ibu2, kakak2, mama2, nenek2...enuff... k kali ani mimie kan share some resipi might be beguna untuk biskita semua.. Bleh cuba dan juga jangan lupa bagi aku.. aku rela jadi food tester...

+++++ NUTTELLA BANANA MUFFIN++++

Bahan-bahan
2 biji telur
125 g mentega (lembut)
100 g gula
2 biji pisang ranum
100 g Nutella
100 ml susu segar
1 tsp baking soda
250 g tepung
2 tsp baking powder

Cara
1. Ayak tepung dan baking powder ke dalam satu bekas.
2. Di dalam bekas lain pukul telur, mentega dan gula sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan pisang yang telah dilenyek dan nutella. Gaul rata.
4. Dalam mangkuk berasingan, satukan susu dan baking soda. Gaul rata.
5. Masukkan bancuhan tepung dan susu bergilir-gilier ke dalam mangkuk bancuhan pisang sehingga habis. Kacau hingga sebati.
6. Panaskan oven pada suhu 180C.
7. Masukkan adunan dalam bekas muffin.
8. Bakar sehingga 25-30 minit.

Happy Ramadhan everyone!!

Salam, disini Mimie kan mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia..Semoga ubadah kita semua mendapat berkat dan juga hidayah dar Alla SWT.. Amin.. Amin..Amin.. So harapan ku tahun ani mudahan dapat loose some weight..hehe mudahan jaaaa.. huhu geng2 yang lain doakan ahh.. hehe k bai

Sunday, August 16, 2009

Effmypic (The best pix)

kisah 1000 ciuman

Zaman ni zaman susah. Harga minyak naik terus, akibatnya terjadi pemberhentian di berbagai syarikat. Salah satunya yg terkena pemberhentian ialah Suparjo dari Semarang , Indon. Bulan ni dia tak dapat kirim wang utk isterinya di kampung halaman. Hanya dapat kirim surat yg isinya demikian:

Isteriku tercinta,

Maafkan kanda sayang, bulan ni kanda tak dapat kirim wang utk keperluan keluarga di rumah Kanda hanya dapat mengirimkan buatmu 1000 ciuman.

paling cinta, Kanda Suparjo

Seminggu kemudian Suparjo mendapat surat balasan dari isteri tercintanya

Kanda Suparjo tersayang, Terima kasih atas kiriman 1000 ciumanmu. Utk bulan ini Dinda akan menyampaikan laporan perbelanjaan keluarga:

Tukang minyak bersedia menerima 2 ciuman setiap kali membeli 5 liter minyak tanah.

Tukang letrik mahu dibayar dengan 4 ciuman setiap 10hb setiap bulan.

Tuan rumah mahu sewanya dibayar ansuran 3 kali ciuman setiap hari.

Tokeh kedai runcit tak mahu dibayar pakai ciuman. Dia mintak yg lain jadi Dinda terpaksa berikan saja.

Hal yg sama juga kepada Guru Besar dan guru kelas sekolah di Nanang yg dah 3 bulan tertunggak.

Besok Dinda nak ke pajak gadai utk tukar 200 ciuman dgn wang tunai sebab Tokeh pajak gadai dah sedia tukarkan 200 ciuman dan gadaian yg lain dgn wang Rp650 ribu. Lumayan buat belanja sebulan.

Keperluan peribadi Dinda bulan ni mencapai 50 ciuman. Kanda tersayang.. bulan ni Dinda merasa menjadi org paling kaya di kampung kita kerana Dinda berikan hutang ciuman kepada ramai pemuda di kampung dan siap ditukar dengan apa pun keperluan Dinda.

Yang dari kanda masih berbaki 125 ciuman, kanda ada fikiran bagaimana mahu dihabiskan? Atau Dinda simpan dululah dalam tabung yer??

Paling sayang, dari Dinda Suti Nirwingsih

... . gedebuk. .. Suparjo pengsan!!!!

MORAL OF STORY : BAGILAH ILMU SERTA DIDIKAN YANG TERBAIK UNTUK ISTERI KITA¿

Effmypic














nenek naik pesawat

seorang nenek tua teringin untuk menaiki sebuah kapal terbang. Mendengar keinginanya itu cucunya Izwan terus membeli tiket untuk menyenangkan hati neneknya. Pada hari yg ditentukan, Izwan membawa neneknya menaiki kapal terbang di KLIA. Sepanjang perjalanan,secara kebetulan penghawa dingin dalam kapal terbang itu rosak. Walaupun terasa panas nenek hanya mendiamkan diri sampai di lapangan terbang Singapura lantas nenek itu berkata patut la kat dalam kapal terbang jadi panas,rupanya kipas kapal terbang berada kat luar!!!!