CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, August 23, 2009

Lasagna

Okeii..Resipi hari ani mimie kan share is Lasagna... emm need to try later..mcm nyaman jua usulnya.. heheh have a try n good luck alozz... tata

Lasagna

Bahan

1 bungkus (225 gr) Kulit Lasagna kering, siap beli

1 sdm Margarine

½ sdt garam

Air secukupnya , untuk merebus

(Kalau dapat beli lasagna instant lagi senang tak payah nak merebus)



Sos Daging

2 sdm Margarine

2 biji Bawang Putih, cincang halus

1 biji Bawang Bombay, cincang halus

500 gr Daging cincang

250 gr Tomato, kupas, parut

300 gr Sos Tomato dalam botolan

100 cc Air

3 blok kiub maggi lembu

1 sdt Oregano bubuk, ½ sdt Garam, ½ sdm Gula pasir



Sos Putih

50 gr Margarine

50 gr Tepung gandum

400 cc Susu Cair Evaporated

100 cc Air

125 gr Keju Cheddar parut

1 blok kiub maggi lembu

¼ sdt serbuk lada putih

¼ sdt serbuk buah pala



Cara membuat

Panaskan air hingga mendidih, tambahkan margarine dan garam,rebus kulit lasagna kering hingga masak. Angkat. Toskan.



Sos Daging

1. Panaskan margarine, tumis bawang putih dan bawang bombay hingga harum dan layu. Masukkan daging cincang, kacau rata hingga masak.

2. Tambahkan tomato parut dan sos tomato dan air. Bubuhi daging lembu MAGGI kiub, oregano serbuk, garam dan gula pasir. Masak hingga mendidih dan mengental.



Sos Putih

1. Panaskan margarine, masukkan tepong, kacau rata. Tuang susu cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tambahkan keju parut, MAGGI® kiub, serbok lada putih serbok pala.

2. Masak hingga mendidih dan mengental.



Penyediaan

1. Siapkan pinggan tahan panas yang sudah disapu margarin, susun kulit lasagna pada dasar pinggan.

2. Ratakan ½ bagian sos daging diatasnya dan ½ bagian sos keju. Susun kembali kulit lasagna diatasnya.

3. Kerjakan satu lapis lagi dengan sisa sos daging dan sos keju.

4. Taburi atasnya dengan campuran keju cheddar dan keju mozarella parut diatasnya.

5. Panggang dengan panas oven 180°C hingga kuning kecoklatan (± 40 menit).

6. Angkat. Sajikan panas.

0 comments: