CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, August 24, 2009

Yong Tau Foo

Okie..resipi hari ani mimie kan share about Yong Tau Foo.. heheh havent tried this resipi yet, but insyallah nyaman n menyelerakan..hehe okie, lau dah cuba atu, jan lupa aku aa.. k bai..

Yong Tau Foo



Sos Manis (kuah warna hitam)

Bahan-bahan
200 g taucu hitam (dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat (saya guna kicap pekat manis cap kipas udang)
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
gula secukup rasa (saya guna 1 senduk nasi gula putih & 2 ketul gula melaka)

Cara-cara Membuatnya

1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Masukkan air, kacau seketika & bairkan mendidih
3. Masukkan kicap & kacau lagi.
4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi.

Sos Pedas (kuah warna merah)

Bahan-bahan
20 biji cili merah (dibuang biji & dikisar)
1 cawan air
2 sudu makan bijan
2 sudu makan kacang tanah (digoreng tanpa minyak & ditumbuk)
1 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
garam, gula & cuka secukup rasa
2 sudu makan sos plum

Cara-cara Membuatnya

1. Masak air hingga mendidih.
2. Masukkan cili, kacau sekejap & biar hingga cili masak.
3. Masukkan cuka, sos plum, garam & gula secukup rasa.
4. Masukkan campuran tepung jagung.
5. Akhir sekali, tabur bijan & kacang tanah ke dalam sos.

Sup yong tau foo

Bahan-bahan
2 cawan air
1 kiub ayam maggi
Bebola/fishcake (lauk-pauk yong tau foo)
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara Membuatnya

1. Didihkan air.
2. Masukkan kiub ayam maggi & kacau hingga larut.
3. Masukkan bebola/fishcake & masak hingga timbul.
4. Keluarkan bebola/fishcake.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.

0 comments: